Samenwerken aan een Actief Zorgzame Buurt

Actief Zorgzame Buurt Actief Zorgzame Buurt Actief Zorgzame Buurt Actief Zorgzame Buurt
< >

U woont graag in een wijk waar een gezellige sfeer hangt en de buren elkaar kennen en helpen. Zorgbedrijf Antwerpen wilt met een proefproject dat enkele jaren loopt de buurtbewoners van Oud Merksem ondersteunen om nog meer zo’n wijk te maken. Zo willen we er mee voor zorgen dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen.

Hoe pakken we dat aan?

In Oud-Merksem loopt het proefproject ‘Actief Zorgzame Buurt’. Zo willen we samen een buurt maken waar niet alleen de bewoners elkaar kennen, maar waar vrijwilligers, mantelzorgers en senioren ondersteund worden door professionele zorgverleners. Daarin speelt Zorgbedrijf Antwerpen een rol. Samen willen we ervoor zorgen dat senioren zo lang mogelijk thuis kunnen blijven. Zo wordt Oud-Merksem een buurt waar iedereen zijn steentje bijdraagt en waar er kwaliteitsvolle en betaalbare zorg is voor senioren – én voor de mensen die hen ondersteunen.

Johan De Muynck, algemeen directeur van Zorgbedrijf Antwerpen, legt uit:

 

Woont u in Oud-Merksem?

 • Bent u senior?
  Vertel ons wat u nodig heeft om zo lang mogelijk comfortabel thuis te wonen. Wat moet er gebeuren? Wie kan u helpen? Hoe kunnen wij ondersteunen? 
 • Bent u mantelzorger en zorgt u voor iemand uit uw omgeving?
  Vertel ons over uw ervaringen. Wat gaat vlot en waarmee heeft u het wel eens moeilijk? Op welke ondersteuning zou u beroep willen kunnen doen? 
 • Wil u zich vrijwillig inzetten om uw buren te ondersteunen?
  Laat het ons weten. Hoe kunnen we u hierbij helpen?
 • Heel wat diensten bieden zorg aan voor senioren (poetsen, huishoudhulp, verpleging,…).
  Vertel ons hoe we de samenwerking kunnen verbeteren, zodat de zorg er beter van wordt.

Schrijf u in
Bent u geïnteresseerd om mee te werken aan een Actief Zorgzame Buurt, schrijf u dan in via deze link.


Meer info?
Contacteer dienstencentrum De Zeelbaan of dienstencentrum 't Dokske.

 

Zorg Proeftuinen Vlaanderen

De ‘Actief Zorgzame Buurt’ is een proefproject dat deel uitmaakt van de ‘Zorg Proeftuinen Vlaanderen’: een initiatief van de Vlaamse overheid dat vernieuwende projecten en ideeën ondersteunt om voor iedereen betaalbare en kwaliteitsvolle zorgverlening te garanderen in onze samenleving waarin mensen almaar ouder worden. In Oud-Merksem proberen we dat door het aanbod nauwer af te stemmen op wat senioren vragen en voor ondersteuning te zorgen, zodat de druk op zorgverleners en mantelzorgers verkleint.

Meer informatie over de zorgproeftuinen vindt u op www.zorgproeftuinen.be.