Home Sweet Home

< >

Technologie om senioren langer zelfstandig te laten wonen

Zorgbedrijf Antwerpen is de projectcoördinator en drijvende kracht achter “Home Sweet Home", een Europees project om senioren langer zelfstandig thuis te laten wonen. Daarin wordt onderzocht of en hoe moderne technologie in de woning van senioren hen toelaat om langer onafhankelijk te blijven. Het project loopt in ons land, Ierland, Italië en Spanje en doet drie jaar lang wetenschappelijk onderzoek naar de effecten. De resultaten worden vergeleken met gelijkaardige woningen zonder deze technologie.

Het project koppelt efficiëntie in de zorgverstrekking aan levenskwaliteit en veiligheid voor de senioren. Zorgbedrijf Antwerpen stapte in dit onderzoek door een dertigtal flats uit te rusten met deze technologie.

De technologie die wordt geïnstalleerd heeft verschillende toepassingen:

Veiligheid
Van een elektrisch deurslot met afstandsbediening tot een overal bruikbaar persoonlijk alarmtoestel.

Gezondheid
Bloeddruk, gewicht en andere medische facetten kunnen zelf gemeten worden en op afstand opgevolgd worden door de medische staf.

Communicatie
De mogelijkheid om live gesprekken te voeren vanaf het tv-toestel met anderen aan een computer.

Handige hulp
Via een aanraakscherm dat allerlei mogelijkheden biedt: van een agenda en een geheugentraining tot het regelen van de kamertemperatuur.

Andere belangrijke binnenlandse partners in dit project zijn Digipolis, ZiekenhuisNetwerk Antwerpen (ZNA), Eurocross, CM en De Voorzorg.

 


Bekijk video
Mijn Boek
De Schakel webwinkel
Vacatures - Zorgbedrijf Antwerpen

Contact

Publicaties