Bewoners onthullen gedenkplaat

01/07/2025

Op vrijdag 1 augustus onthullen we een gedenkplaat aan de gebouwen van dienstencentrum en assistentiewoningen Ten Gaarde voor zorgmedewerkers die kinderen hebben gered tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bewoners onthullen gedenkplaat
  • Dienstencentra
  • Assistentiewoningen

In de oorlogsjaren lag aan de Albert Grisarstraat het Meisjeshuis, een weeshuis met kinderkribbe. De medewerkers probeerden Joodse kinderen te redden van de deportatie naar de concentratiekampen. Tegenwoordig vind je op deze site het dienstencentrum en de assistentiewoningen Ten Gaarde. Een groep huidige bewoners nam het initiatief voor een gedenkplaat voor het vroegere zorgpersoneel. Zij willen hun respect tonen voor de moed van de zorgmedewerkers van het Meisjeshuis. Het zorgpersoneel probeerde met gevaar voor eigen leven Joodse kinderen te beschermen tegen de nazi’s. De populaire podcast ‘De Kunst van het Verdwijnen’ vertelt het verhaal van één van deze kinderen.

In hun podcast ‘De Kunst van het Verdwijnen’ vertellen makers Bart Van Nuffelen en Lucas Derycke het verhaal van Fred J. Kader. Die belandde als 4-jarig Joods jongetje in 1942 in het Meisjeshuis. Het zorgpersoneel ving Fred op en wilde hem – net als andere Joodse kinderen – doen onderduiken. Maar nog voor dat lukte, voerden de nazi’s Fred naar de Dossinkazerne in Mechelen. Daar kon hij op een opmerkelijke manier ontkomen aan de deportatie naar de concentratiekampen. Een groep kinderen van het Joodse weeshuis in Wezembeek-Oppem mocht de Dossinkazerne weer verlaten. Fred werd ongemerkt mee buiten gesmokkeld. 

Onthulling gedenkplaat Ten Gaarde 

  • Wanneer: vrijdag 1 augustus om 14 uur  
  • Waar: op de hoek van het Professor Claraplein (aan de Albert Grisardstraat)
  • Sprekers: 

Esther van de Wiel, buurtzorgmanager Ten Gaarde 
Nicole Naert, initiatiefneemster en afgevaardigde van het bewonerscomité 
Howard Kader, zoon van Fred J. Kader 
Nathalie Van Baeren, voorzitter van Zorgbedrijf Antwerpen 
Bart Van Nuffelen, podcastmakers ‘De Kunst van het Verdwijnen’